Вести

БРНАБИЋ: НИКО НЕ МОЖЕ ДА ШТИТИ БОЉЕ СРПСКЕ ИНТЕРЕСЕ ОД ВУЧИЋА

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да ће разговори у Вашингтону, где ће се срести представници Београда и Приштине, бити тешки али да се "Вашингтон пре свега бави економијом", као и да нико од председника Александра Вучића не може да штити боље српске интересе.

"У том смислу је и наш став сличан ставу Вашингтона, да се мора обезбедити економска сарадња како би људи боље живели и онда ће се и лакше причати и о свим осталим питањима", рекла је Брнабић.

Брнабић је навела и да се плаши да Приштину апсолутно не интересује разговор о економији и да томе приступа само про форме, што се видело и код питања такси на српску робу.

Према њеним речима, неће то бити лаки разговори, али се нада да ћемо "успети да изгурамо неке економске договоре".

"Све оно остало политички... мислим да су увек та питања неизбежна, што год да кажем не желим да отежам председнику Вучићу, имам пуно поверење у њега, као и далеко највећи број грађана Србије, да ће он тамо боље од било кога бранити интересе Србије. Драго ми је што нас он представља", рекла је Брнабић.

Како је додала, "да ће му бити лако - неће, али он је на такве разговоре и ситуације навикао и влада је ту за све што треба да помогне".

Брнабић је подсетила да Вучић после Вашингтона иде у Брисел и "наставља те разговоре".

"Тешка је ситуација, али ако неко може да извуче максимум, ако неко не пристаје на уцене, ако је неко позиционирао Србију као легитимног јаког саговорника - онда је то Вучић", нагласила је Брнабић.

 

ДПС, Ђукановић и неки српски медији праве мету од Вучића

Брнабић је оценила да је у праву Председник Нове српске демократије (НСД) Андрија Мандић када је рекао да је у синоћњем интервјуу председник Црне Горе Мило Ђукановић нацртао мету на челу Александра Вучића.

"Демократска партија социјалиста, Ђукановић и неки медији у Србији заиста цртају мету на челу председника Србије Александра Вучића и не могу да се отргнем утиску да Ђукановић не може да изађе из деведесетих, док смо ми далеко одмакли од деведесетих и гледамо у будућност" рекла је Брнабић.

"Немојте сутра ако се нешто деси Александру Вучићу да говорите како нико нема никакве везе са тим", поручила је Брнабић.

Брнабић је додала да њена влада и председник Србије воде рачуна о Србима где год живе, да је интерес грађана миран и просперитетан регион, да је Вучић последњи пут нудио такозвани "мини шенген" који је значио слободу кретања роба, људи, услуга и капитала, да је и Црна Гора била позвана али је то одбила.

Брнабић је рекла да се не може заувек власт заснивати "на лажним оптужбама и лажној угрожености од Србије" , а да је Вучић изборе добио на плану и програму и конкретним пројектима.

"Рекли смо 2025. године плата 900 евра и конкретно како ћемо, којим улагањима до тога доћи", рекла је премијерка.

Брнабић је истакла да је Црна Гора по стандарду била далеко испред Србије, али да то више није тако и да можда Ђукановић треба у томе да тражи разлоге за губитак поверења.

 

Пратићемо епидемиолошку ситуацију, могуће попуштање али и затезање мера

Брнабић је изјавила да ће се зависно од епидемиолошке ситуације која се пажљиво прати, процењивати да ли да се мере "мало опусте" ако је стабилна, што је посебно важно за економију, али да се нешто "затегне" ако се искомпликује и дође до пораста броја оболелих од корона вируса.

"Борба против короне се наставља", рекла је Брнабић.

Брнабић је, говорећи о школској години, истакла да су се школе добро припремиле и да је, колико се видело јуче, првог дана нове школске године, "добро кренуло".

Како је навела, огроман посао је планом о почетку школске године био урађен средином августа, као и да није било реално да то буде раније јер се свакодневно пратила епидемиолошка ситуација.

"Упркос свих изазова због короне наставили смо са спровођењем реформи у школству", рекла је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи