Вести

БРНАБИЋ: МОРАМО ДА ПРИЧАМО О НАШИМ ЖРТВАМА

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да је срамотно оно што се чуло на прослави у Книну приликом хрватског обележавања Дана победе и домовинске захвалности.

"Срамотно је што је речено да су Срби сами себе протерали из Хрватске и да је Београд крив за то. Срамотно је и што смо видели усташки поздрав "за дом спремни"‚ као и усташке симболе, заставу и то су поруке Србима који су тада протерани да за њих тамо нема повратка", рекла је Брнабић.

Додала је да се из Европске уније чује, како је рекла Брнабић, заглушујућа тишина, и да се ЕУ не осврће на нацистичке поздраве у једној својој чланици.

Навела је да је наше да се сећамо својих жртава те да се сада ради Меморијални центар "Старо Сајмиште", Музеју жртава геноцида се посвећује већа пажња, имамо и обележје жртава Јасеновца, као Обалу јасеновачких жртава.

Говорећи о ситуацији на Косову и Метохији у светлу недавних догађања у јужној српској покрајини, разговора који се у Бриселу очекују 18. августа и изјаве заменика помоћника државног секретара САД Габријела Ескобара да мора бити успостављена Заједница српских општина али у складу да косовским уставом, Брнабић је рекла да та изјава не улива оптимизам.

"Ескобар каже да мора да се све уради у складу са уставом тзв. Косова, а приштински Уставни суд је већ рекао да договор из Брисела није у складу са тзв.косовским уставом", рекла је Брнабић.

Навела је и да не види простор за разговор са Аљбином Куртијем, јер како је рекла, код њега нема воље за разговором.

"Ми очекујемо Заједницу српских општина каква је договорена у Бриселу, то чекамо пуних 10 година", истакла је Брнабић.

 

Оставку нисам поднела због критика опозиције

Оставку на место посланика нисам поднела због критика опозиције, рекла је Брнабић и навела да је оставку код нотара оверила још ујутру на дан када је поднела али је желела да искористи своје право да учествује у скупштинској расправи и да оставку поднесе након верификације свог посланичког мандата.

"Критике опозиције показују колико они не познају закон, не познају га чак ни њихови правници. То што сам била као посланик у скупштини није кршење устава јер када је распуштена скупштина распуштена је и влада. Ми смо у техничком мандату, а ја у оставци, није ме бирао садашњи сазив скупштине и ја имам право да будем на листи, да будем бирана и моја је обавеза да верификујем свој посланички мандат", рекла је Брнабић.

Појаснила је да је поднела оставку јер је сматрала да није у реду да чак ни као премијер у техничком мандату гласа за председника Народне скупштине, иако би то било у складу са Уставом.

Упитана о новом мандатару за састав Владе Србије, рекла је да је то отворена тема и да ће се ускоро чути његово име, као и да ће Србија у наредних неколико недеља добити нову владу.

 

Извор: Танјуг/РТС1