Вести

БРНАБИЋ: КАМПУС БИО4 ПОЗИТИВНО ЋЕ ПРОМЕНИТИ СРБИЈУ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да ће изградња кампуса БИО4 у Београду позитивно променити судбине наше земље, додатно ојачати економију и конкурентност и подићи просечне плате и пензије.

На представљању идејног решења кампуса БИО4 у Влади Србије, Брнабић је рекла да ће тај пројекат, чији се почетак изградње очекује следеће године, а усељење је планирано за 2025. године, привући велики број домаћих научника и програмера да остану у земљи, као и страних да дођу у Србију како би радили на неким од најзанимљивијих и најиновативнијих пројеката у области биотехнологије, која је, сматра Брнабић, без икакве сумње будућност.

"Када успемо у овој намери, Србија ће бити земља коју нико никада неће моћи да заустави и која ће бити у потпуности препозната као земља нових технологија, знања, иновација и као таква обезбедићемо да имамо висок ниво квалитета живота, који се не огледа само тако што ће нам бити веће плате, као и један од најважнијих европских центара када су у питању нове технологије", поручила је Брнабић.

Брнабић је истакла да је БИО4 огроман визионарски пројекат на коме раде преко 18 месеци и који ће коштати 190 милиона евра и 100 милиона евра за опрему.

Новац ће, како је рекла, вероватно бити обезбеђен из кредита Развојне банке Савета Европе.

"Будућност је у два поља - вештачка интелигенција и биотехнологија. БИО4 кампус уводи та два нова поља уколико успемо то да урадимо, а немам сумње да хоћемо, онда је небо граница за Србију. Србија већ данас није иста земља и нема исти имиџ као 2012. или 2015. године. Све више страних компанија долази у Србију", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да већ постоје компаније које су заинтересоване да отварају своје развојне центре за биотехнологију и које желе да буду станари БИО4 кампуса.

Брнабић је истакла да је БИО3 надоградња онога што су као Влада у сарадњи са образовним и научним системом радили од 2016. године, када су рекли да крећу у трансформацију наше економије како би била заснована на знању, иновацијама и новим технологијама.

"Од тада смо изградили четири научно-технолошка парка, мрежу старт-yп центара у Србији, најмодернији дата центар за чување података и реформама у образовном систему, пре свега увођењем програмирања, успели смо да привучемо велики број најпрестижнијих страних компанија које су изабрале Србију као место где отварају своје развојне и истраживачке центре", навела је Брнабић.

Брнабић је рекла да компаније НЦР, који је изградио свој највећи кампус за развој и истраживање ван САД, "Microsoft" који иде на то да њихов истраживачки центар у Србији буде њихов основни развојни центар у Европи који ће у наредним годинама запошљавати неколико хиљада људи, француски "Schneider Electric" који свој највећи развојни центар има у Новом Саду, Епик који је купио српски "Trilateral", једну од најуспешнијих старт-уп компанија у свету.

Брнабић је истакла да је сектор ИТ постао најбрже растући сектор наше привреде и највећи извозни сектор у Србији.

"За последњих шест година три пута смо повећали извоз ИТ услуга. У првих четири месеца ове године он је једнак нашем извозу ИТ услуга 2016. године и верујемо да ће ове године прећи 2,5 милијарде евра", истакла је Брнабић.

Нагласила је да је Србија од 2016. године више него дуплирала број програмера са 19.000 на више од 40.000 и очекује да ћемо ускоро доћи до броја од 100.000 програмера у Србији.

"Задржавамо програмере тако што омогућавамо развој све више старт-уп компанија, увећањем фондова за иновације које инвестирају стар-упове, прилагодили законодавство. 2021. године била је рекордна по броју старт-упова и инвестиција у њих. Отвара се све више развојних центара, па поред тога што задржавамо наше долазе и странци", наводи Брнабић.

Брнабић није хтела да одговори на питање новинара да ли њена партнерка и брат црногорског премијера, Дритана Абазовић, отварају клинику у згради БИГЗ-а.

Брнабић је рекла да ће се њена партнерка сама обратити медијима по том питању и да нема потребе да она злоупотребљава говорницу Владе Србије да прича о томе.

 

 

Извор: Танјуг